Sylwia Celmer nie została odwołana ze stanowiska starosty. Sukces opozycji?

12
1462

Wczorajsza sesja Rady Powiatu Sztumskiego miała być formalnością w odwołaniu starosty sztumskiego Sylwii Celmer. Jednak tak się nie stało, wnioskodawcy nie uzyskali wymagającej większości potrzebnej do odwołania starosty. Samo głosowanie poprzedziła ostra dyskusja.

Wniosek uzasadniony był dwoma zasadniczymi elementami. Pierwszy mówi o nieprawidłowościach formalnych, związanych z wcześniejszym zatrudnieniem S. Celmer w sztumskiej Placówce Terenowej KRUS i objęciem funkcji starosty. Drugi – choć znacznie krótszy w treści, znacznie bardziej interesujący – informuje o utracie przez starostę zaufania radnych. Zanim doszło do głosowania, przewodniczący komisji rewizyjnej Radny Zbigniew Pędziwilk odczytał protokół z posiedzenia komisji rewizyjnej w którym odniósł się do zarzutów pod adresem Sylwii Celmer.

W debacie przed głosowaniem radni opozycji zarzucili koalicji że od początku mówili, iż wybór Sylwii Celmer na stanowisko starosty jest zły. Ostatecznie w głosowaniu tajnym, radnym nie udało się odwołać Sylwii Celmer. Za odwołaniem było 10 radnych, 3 głosy były nieważne oraz 4 przeciw.

12