Paweł Michalski odwołany z funkcji prezesa ZGKiM. Oświadczenie Burmistrz Dzierzgonia Jolanty Szewczun

24
3125

W dniu dzisiejszym burmistrz Dzierzgonia Jolanta Szewczun wydała oświadczenie w sprawie sytuacji ZGKiM w Dzierzgoniu. Poniżej prezentujemy pełen materiał wideo z komentarzem burmistrz Dzierzgonia.

Zła sytuacja w spółce miejskiej…

Z informacji jakie uzyskaliśmy od włodarz wynika że ZGKiM znajduje się w katastrofalnym stanie. Na taki stan składa się kilka faktów, pierwszy to notowane od kilku lat straty finansowe. Kolejny nałożona kara finansowa na zakład w kwocie 425 tys zł.

Jak mówi Jolanta Szewczun czas na plan naprawczy dla zakładu, bez dobrze przygotowanej koncepcji firmie grozi upadłość. Praktycznie od 4 lat zakład idzie na dno, nikt nie zrobił praktycznie nic by było lepiej. W spółce przez cztery lata było kilku prezesów każdy ze swoim pomysłem na prowadzenie firmy. Ostatecznie ZGKiM ma kolosalne problemy. Straty wynikające z niepokrytych zobowiązań sięgają 1 milion 252 tys zł.

Dziwi fakt że w poprzednich latach dochodziło do zaklinania rzeczywistości, wielokrotnie na sesjach Rady Miejskiej w Dzierzgoniu zapewniano wszystkich że zakład ma się dobrze i pokrywane są zobowiązania z lat poprzednich.

Dzięki wykonanemu audytowi znany jest stan faktyczny firmy. Który nie jest zadowalający. W dniu dzisiejszym Rada Nadzorcza ZGKiM odwołała z funkcji prezesa Pawła Michalskiego, a powołała obecnego kierownika Spółki na funkcję prezesa Monikę Powierżę.

24

15 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers

Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
KajkaProf. MiódekLizFanMr mr Recent comment authors
Bghhg
Bghhg

A jaka była strata w roku kiedy Powierza była prezesem. Dlaczego burmistrz tego nie mówi? I co teraz będzie cudownie i lepiej bo podniesiecie ceny za śmieci?

Piter
Piter

Powierzowa miała szansę od Domańskiej i się nie popisała. Największy brud w mieście to za jej kadencji. A potem uciekła dzieci bawić, teraz będzie dobrze?

Beny
Beny

Paweł bo klawiatura pęknie

Zas
Zas

Ludzie niech Pan Michalski pochwali się w jakim stanie zostawia spółkę.

Tony
Tony

Dobra decyzja Jola! do przodu!

weterynarz
weterynarz

obciazyc elke za to! razem z reszta chołoty

Pies
Pies

Ja myślę że obciążyć trzeba to obecną burmistrz 700 tys za nielegalne branie kasy z RTI i strata będzie pokryta

rozsądny
rozsądny

Do Psa! Zacznij człowieku myśleć. To, że Prezes RTI został powołany niezgodnie z prawem to nie świadczy, że nie należy się jemu wynagrodzenie za wykonaną pracę (sięgnij jak potrafisz do orzecznictwa SN) zwłaszcza, że praca ta była dobrze wykonana. W tym czasie wartość udziałów wzrosła z 1000 zł do 2000 zł, wyremontowano budynek za kwotę ok 5 mln zł, wiele osób skorzystała z pomocy RTI przy zakładaniu i rozwoju swoich firm itd. Jestem przekonany, że RTI dużo lepiej pracowało za kadencji Pani Joli przynosząc zysk dla spółki. Ciekawe jakie wyniki finansowe ma RTI za 2018 rok,( dochodzą do mnie informacje,… Czytaj więcej »

Kik
Kik

Dobre, żeby odciągnąć uwagę od podwyżek śmieci odwołuje Prezesa tym samym zrzucajac na niego winę za to że gmina za mało kasy na śmieci dawała. Zagrywka personalna bo nie z obozu obecnej władzy

ews
ews

podwyżka nie jest spowodowana nieudolnością prezezesika.tylko ustawą

Tomek
Tomek

I tak dług o pracował, za dług o

nik
nik

nareszcie,czas wielki na czystki

Afam
Afam

Suche liczby nie kłamią. Pan Paweł nie pidołał. Podobno pensja to prawie 9 tysięcy więc tu oczekuje się efektów, a są oplakane….

Gigi
Gigi

Dlaczego na Dzierzgoń. Info nie są publikowane nieprzychylne poprzedniej władzy komentarze? Odpowiedź jest chyba jasna. Tak więc odniosę się do tematu tutaj. W naszym mieście jest czysciej nie od czasu 5 prezesów ADM tylko od czasu nastania nowej Pani Burmistrz. Pani Monika Powierza została powołana na to stanowisko za Pani Domańskiej. Czystki w Urzędzie i zatrudnianie nie wiadomo kogo było za poprzedniej władzy. Pan Paweł dostał kredyt zaufania od aktualnej pani Burmistrz i czy z niego skorzystał? A nadmieniam, że wśród tych 5 prezesów pełnił swoją funkcję chyba najdłużej. Pani Burmistrz wyjaśnia jaki jest powód odwołania Pana Pawła. Liczby nie… Czytaj więcej »

Liz
Liz

No fakt nawet kwiatki lepiej rosną odkad Michalskiego odwołała. Żenada w wykonaniu obecnej władzy

P.L
P.L

Nick

To, że sporo tekstów jest cenzurowanych to wszyscy pewnie już wiedzą. Chciałem tylko przypomnieć, że to nie nowość, że zwycięzcy obsadzają ważniejsze stanowiska w gminie. Tak jest i zawsze było. Domańska pozbyła się Thiedego (ADM już wtedy miał straty), Demko, Erbera (nie przystąpił do konkursu, bo wiedział że stanowisko było obiecane Pani P.), Kapczyńskiego. I co ? ADM za Kleina, Bila (z wyrokiem sądowym) deficyt zwielokrotniony, DOK czy funkcjonuje lepiej miałbym spore wątpliwości, w szkołach – spytajcie nauczycieli (konflikt kadr z dyrektorami ,,wybrańcami” Domańskiej). To są fakty i trudno z nimi dyskutować. Nie rozumiem więc tego oburzenia.

Aaas
Aaas

W takim razie, z tego co napisales można domniemywać że pani Koszewska nie przystąpiła do konkursu bo z góry było wiadomo że to stanowisko jest obiecane pani Blazejewskiej??

A tego to już nie wiem.

Prof. Miódek
Prof. Miódek

T

Jaka
Jaka

Ja proponuję dalej trzymać fachowców tj Henryk M., Urszula M., Dariusz K. i udawać, że to są odpowiedni ludzie na odpowiednich stanowiskach a napewno uzdrowimy ZGKiM. Oszczędzają tylko na fachowcach, ludziach, którzy pracują tam wiele lat i coś potrafią ale po co im dawać podwyżkę skoro wyżej wymienieni to “swoi” ludzie.

Mr mr
Mr mr

Zastanawia mnie fakt dlaczego na Dzierzgoń. info pod komentarzami nie ma łapek w góre czy w dół a taki rzetelny portal. Piszą tam komentarze mistrze klikania z Niveła.

Fan
Fan

Nowy prezes będzie odkliniać rzeczywistość gratuluję wiedzy i fachowości hura

Kajka