Blisko 2 mld złotych dla mediów publicznych! Jest podpis prezydenta.

0
561

Prezydent Andrzej Duda zdecydował się podpisać nowelizację, która przewiduje przekazanie niemal 2 miliardów złotych na media państwowe – TVP i Polskie Radio – w ramach rekompensaty za utracone wpływy z abonamentu. Opozycja sprzeciwiała się podpisaniu tej nowelizacji i apelowała o przekazanie tych środków na potrzeby onkologii.

Sejm uchwalił nowelę autorstwa posłów Prawa i Sprawiedliwości 9 stycznia, następnie trafiła ona do Senatu, który odrzucił ją w całości. 13 lutego Sejm odrzucił sprzeciw izby wyższej i ustawa została przesłana do prezydenta. Miał on 21 dni na decyzję – ogłosił ją ostatniego możliwego dnia – w piątek 6 marca.

Według nieoficjalnych doniesień, prezydent miał ogłosić swoją decyzję o godzinie 16, później dyrektor biura prasowego kancelarii prezydenta Marcin Kędryna poinformował, że “przed godziną 20 nie należy spodziewać się decyzji prezydenta”. Ostatecznie Andrzej Duda ogłosił około godziny 22.45, że zdecydował się podpisać tę nowelizację.

Nowelizacja ustawy o radiofonii i telewizji i ustawy abonamentowej przewiduje rekompensatę w wysokości 1,95 miliarda złotych dla państwowej telewizji i państwowego radia za utracone wpływy z opłat abonamentowych.

Kurski pisze do prezydenta: oddaję się do pana dyspozycji.

W piątek po południu prezes Telewizji Polskiej Jacek Kurski opublikował list, który wysłał do Andrzeja Dudy.

“W związku z wątpliwościami Pana Prezydenta co do złożenia podpisu pod ustawą przyznającą mediom publicznym rekompensatę abonamentową, oraz w związku z pojawiającymi się w domenie publicznej odniesieniami do mnie jako Prezesa TVP, oświadczam, iż w imię dobra Telewizji Polskiej, interesu publicznego, a także w zgodzie z wartościami, którym służyłem przez całe swoje życie – oddaję się do dyspozycji Pana Prezydenta” – czytamy w liście, który Kurski zamieścił na Twitterze.

“Chcę Pana zapewnić, że moja osoba nie jest i nie będzie przeszkodą w zapewnieniu TVP stabilnych podstaw finansowania uzależnionych od Pana decyzji” – dodał Kurski.

Na onkologię zamiast na media publiczne. Opozycja była jednogłośna.

Opozycja jednogłośnie apelowała, aby środki te przeznaczyć na dofinansowanie służby zdrowia i walkę z chorobami nowotworowymi. Między innymi dlatego sprawa podpisu stała się znaczącym elementem bieżącej kampanii wyborczej.

W sprawie ustawy abonamentowej prezydent Andrzej Duda odbył w minionym tygodniu spotkania z przedstawicielami Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, przedstawicielami regionalnych ośrodków telewizji państwowej i Polskiego Radia, a także prezesami telewizji państwowej i PR.

W tym tygodniu Duda kontynuował konsultacje i spotkał się z szefem Rady Mediów Narodowych Krzysztofem Czabańskim.